Diëtetiek

Wat is een diëtist.

Een diëtist behoort tot de paramedische beroepen en is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. De term ‘diëtist’ is een beschermde titel. Je mag jezelf alleen diëtist noemen na een 4-jarige HBO opleiding.
Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam, verschillende ziekten en de voeding die hierbij nodig is. Uiteraard leer je veel over de samenstelling van de voeding en waar onze voedingsstoffen belangrijk voor zijn.

Een diëtist behandelt patiënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. Hij of zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Diëten dienen als behandeling bij diverse ziekten of symptomen, zoals:

  • Diabetes mellitus type 1 en type 2 (suikerziekte): bij diabetes mellitus wordt geadviseerd o.a. koolhydraten (alle suikers) regelmatig over de dag te verdelen, vetten te beperken en voedingsvezels te verrijken.
  • Coeliakie: patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen (gluten is een bestanddeel van tarwe, rogge, spelt en gerst). Vooral bij kinderen is het dan niet makkelijk om voldoende alternatieven te vinden. Daarbij moet het dieet volwaardig blijven en de voeding aantrekkelijk.
  • Ondervoeding: veel patiënten zijn bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Ondervoeding kan allerlei problemen geven, zoals een verhoogde kans op complicaties na een operatie. Een eiwitrijk en energierijk dieet kan dit risico verminderen.
  • Allergieën: de diëtist helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken.
  • Welvaartsziekten: overgewicht (BMI 25-30), obesitas (BMI > 30), hart en vaatziekten, hypercholesterolemie en diabetes mellitus type 2

Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten. Hij kan sporters helpen hun voedingspatroon te optimaliseren naar behoefte, zodat zij beter kunnen presteren.

Zoveel diëtisten, zoveel werkwijzen.

Iedere diëtist heeft weer een andere invalshoek, andere manier van werken en begeleiden. Soms specialiseert een diëtist zich op een bepaald vakgebied, maar in wezen moet een diëtist vrijwel iedereen goed kunnen begeleiden.

 

Kosten

De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering, U krijgt sowieso 3 uur vergoed.
Dit wordt wel eerst van uw eigen risico afgetrokken.
Soms is er nog 1-2 uur in de aanvulling aanwezig.
Een consult kost daarna 30 euro per half uur.

U kunt bij Muriel zelf de afspraken plannen en wijzigen.
Een huisbezoek is ook mogelijk.
U kunt Muriel bereiken via:
06-13683075 (bellen, whatsapp, sms)
mcm.langedijk@planet.nl

www.dietist-langedijk.nl